Preloader
Play

Αναπαραγωγh βiντεο

Γαστρονοµiα

Πριν από χιλιάδες χρόνια, καθώς η φύση έδινε άφθονους καρπούς και διάφοροι λαοί κατοικούσαν την περιοχή, ποικίλες γεύσεις και µυρωδιές διείσδυσαν η µια στην άλλη. Τα µενού γινόταν πλουσιότερα µε τη βοήθεια νέων συστατικών και µεθόδων προετοιµασίας. Οι κάτοικοι της Σερβικής Δηµοκρατίας είναι πραγµατικοί ηδονιστές όταν πρόκειται για φαγητό και πάντα θα το µοιράζονται ανιδιοτελώς. Ο γαστρονοµικός χάρτης της Σερβικής Δηµοκρατίας παρουσιάζει κάτι περισσότερο από απλώς φαγητό, αποτελεί µια µοναδική γαστρονοµική προσέγγιση, γεµάτη µε ατελείωτο σεβασµό και αγάπη.

Gastro

Τυρi

Ένα µείγµα πολιτισµών στην περιοχή αυτή έχει φέρει µοναδικούς τρόπους παρασκευής διαφορετικών τύπων τυριών. Ως αναπόφευκτο γεύµα οποιουδήποτε νοικοκυριού, το τυρί αποτελεί µέρος της γαστρονοµικής ταυτότητας της Σερβικής Δηµοκρατίας.

Έτσι, η Σερβική Δηµοκρατία φιλοξενεί το παγκοσµίως γνωστό τύπο τυριού «Trapist» µε µια µοναδική και µυστική συνταγή από τη Μονή «Marija Zvijezda» κοντά στη Μπάνια Λούκα. Στη χώρα µας θα µπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις του «µπάσα», ενός µαλακού τυριού από την περιοχή του Πέτροβατς, του «κάϊµακ», του «κρέµ σιρ» ενός κρεµώδους τυριού που είναι το καλύτερο στις παραδοσιακές αγορές και του «τόροταν», για όλους τους λάτρεις του τυριού µε αρωµατική οσµή.

Στην Ερζεγοβίνη, δοκιµάστε το τυρί ωρίµανσης σε ασκό από δέρµα προβάτου, η ιδιαιτερότητα του οποίου είναι ότι δεν µπορεί να παραχθεί βιοµηχανικά.

Αν θέλετε να νιώσετε το πνεύµα της Μεσογείου, τότε το τυρί ελαιόλαδου από το Τρέµπινιε και το Λιούµπινιε είναι η επιλογή σας. Ο ήλιος της Ερζεγοβίνης και η υποµονή των ντόπιων κάνουν το τυρί αυτό εξαιρετικό.

Kajmak
Kajmak
Pogaca
Pogaca

Aρτος

Το σηµαντικότερο µέρος της γαστρονοµικής ταυτότητας της Σερβικής κουζίνας είναι ο άρτος.

Το σπιτικό ψωµί ή παραδοσιακή πίτα «πόγατσα» είναι προτεραιότητα σε κάθε είδους γιορτή και η ευκολία παρασκευής καθιστά το αρτοσκεύασµα αυτό ακόµη αυθεντικότερο.

Οι λουκουµάδες «ούστιπτσι» µε έντονο τυρί ή καϊµάκι αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι του φαγητού σε όλα τα µέρη της χώρας µας.

Το έδεσµα «Κράισκα µασλένιτσα» είναι µία τυπική λιχουδιά των χαµηλών πεδιάδων και αποτελείται από λίγα µόνο στρώµατα ζύµης που συµπληρώνονται µε το άρωµα του βουτύρου ή του λίπους.

Εάν είστε λάτρης καλαµποκίσιου αλευριού τότε η µποµπότα «κουκουρούζα - πρόγια» είναι η καλύτερη επιλογή. Απολαύστε το χρυσό της χρώµα και τη τραγανή της κρούστα.

Το ψωµί της Ερζεγοβίνης, το οποίο ψήνεται σε πέτρα ή σε µαντεµένια γάστρα «σάτς» και φτιάχνεται µε λίγα µόνο συστατικά, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι «στην απλότητα κρύβεται η ποιότητα»

Παραδοσιακh Κουζiνα

Μία από τις πρώτες σκέψεις σχετικά µε την γαστρονοµική ταυτότητα της Σερβικής Δηµοκρατίας είναι σίγουρα η πίτα. Η πίτα είναι επηρεασµένη από την ίδια την πλούσια ιστορία του λαού µας και από τα αυθεντικά του στοιχεία. Ο λαός της Σερβικής Δηµοκρατίας είναι ιδιαίτερα περήφανος για µια ποικιλία πιτών µε ασυνήθιστα ονόµατα αλλά εξαιρετική γεύση.

Θα αναφέρουµε µόνο µερικές από αυτές, όπως η «γκούζβαρα» που ονοµάστηκε έτσι για την ιδιαίτερη υφή της, η «κλούκουσα» που είναι ένας εξαιρετικός συνδυασµός σπιτικών πατατών, κολοκυθιών και κρεµµυδιού µε ζύµη και η «κβργουσα» που είναι ψηµένη ζύµη µε κοµµάτια κοτόπουλου.

Για τους λάτρεις του καλαµποκίσιου αλευριού, συνιστούµε την µποµπότα «πρόγιαρα» µε γιαούρτη, ή το «πρέσνατς», το οποίο παρουσιάζεται σε πολλές σύγχρονες εκδόσεις, αλλά µε την παραδοσιακή βάση: αλεύρι καλαµποκιού, αυγά, νερό και βούτυρο.

Pita
Pita
Popara
Popara

Σπιτικa Πιaτα

Οι κάτοικοι της Σερβικής Δηµοκρατίας έχουν µια σοφή παροιµία «Μεγάλο πρωινό για µεγάλη µέρα». Η κουζίνα µας είναι γνωστή για τα έντονα και θερµιδικά γεύµατα για να ξεκινήσετε τη µέρα.

Εποµένως, η «πόπαρα», ένας συνδυασµός θρυµµατισµένου ψωµιού µε βραστό νερό και καϊµάκι, είναι ο αληθινός εκπρόσωπος ενός παραδοσιακού σερβικού πρωινού, γνωστού και ως «πρωινό του ποιµένα».

Νιώστε το πνεύµα του παρελθόντος δοκιµάζοντας το «λουκµίρα», το πιάτο που παρασκευάζεται από σπιτικό αλεύρι µε φρέσκα εποχιακά κρεµµυδάκια, µε τυρί, και ανακατεµένο µε ψωµί, ή απολαύστε το «όµατς», ένα ειδικό είδος φαρδιού ζυµαρικού µαγειρεµένου µε κρέµα γάλακτος ή γάλα.

Τα «πρίγκανιτσε» είναι φτιαγµένα από αλεύρι σιταριού και τηγανίζονται µε λάδι σε ένα τηγάνι, σερβίρονται ζεστά µε τυρί, φρέσκο καϊµάκι, µαρµελάδα ή πετιµέζι δαµάσκηνου.

Σπεσιαλιτe

Τα Ιλλυρικά, Ρωµαϊκά και Οθωµανικά σπεσιαλιτέ έχουν διαµορφώσει την ποικίλη γαστρονοµική προσφορά της Σερβικής Δηµοκρατίας, η οποία µπορεί να ικανοποιήσει ακόµα και τους πιο εκλεπτυσµένους ουρανίσκους.

Οι σπεσιαλιτέ του κρέατος και των ψαριών που συµπληρώνονται από το ρακί ή το τοπικό κρασί είναι ένας γαστρονοµικός «θησαυρός». Γνωρίστε τη φιλοξενία του οικοδεσπότη σας τρώγοντας «σάτς», ένα πιάτο µαγειρεµένο µε έναν ιδιαίτερο τρόπο προετοιµασίας του κρέατος, των ψαριών ή των λαχανικών σε ένα µαντεµένιο σκεύος που καλύπτεται από κάρβουνα και στάχτες.

Δοκιµάστε επίσης την «πετσένιτσα», το ψητό χοιρινό ή αρνίσιο κρέας από σούβλα. Τα κεµπάπ αποτελούν αναπόσπαστο µέρος κάθε τουριστικής και γαστρονοµικής στιγµής στη Σερβική Δηµοκρατία, απολαύστε µια ειδική συνταγή µε κιµά και µπαχαρικά, αλλά φροντίστε να τα συνοδεύσετε µε σπιτικό καϊµάκι και κρεµµύδια.

Επισκεφθείτε τη Μόταγιτσα και δοκιµάστε το νόστιµο κυνήγι που προετοιµάστηκε σύµφωνα µε την παλιά συνταγή ή αναβιώστε µια µέρα του βοσκού τρώγοντας τη µπριζόλα του ποιµένα, µια µπριζόλα χοιρινού κρέατος που καλύπτεται µε ένα µυστικό µείγµα βοτάνων.

Συνδεθείτε µε τον τρόπο ζωής της Ερζεγοβίνης και απολαύστε το ακαταµάχητο προσούτο ή το αποξηραµένο αρνί µε λάχανο και άλλα λαχανικά, γνωστό ως «καστραντίνα».

Tors
Cevapi
Tufahija
Tufahija

Επιδoρπια

Κορυφώστε την γαστρονοµική σας περιπέτεια µε µοναδικές και νόστιµες λιχουδιές της Σερβικής κουζίνας φτιαγµένες από χυµώδη φρούτα, µε τη µεγάλη επιρροή του Οθωµανικού πολιτισµού, όπως οι «τουφάχια» (ψητά µήλα γεµιστά µε καρύδια), µπακλαβά και µηλόπιτες µε κανέλα.

Ποτa

Ολοκληρώστε το γαστρονοµικό ταξίδι σας µε ένα ή περισσότερα σφηνάκια εθνικών ποτών της Σερβικής Δηµοκρατίας και απολαύστε τις νέες διαστάσεις της αυθεντικής και µοναδικής κουζίνας.

Τα παραδοσιακά µας ποτά είναι περισσότερο από ποτά. Το ρακί που δηµιουργείται από την απόσταξη των φρούτων που έχουν υποστεί ζύµωση σε ένα καζάνι απόσταξης δεν είναι µόνο ένα ποτό, είναι ένα φαινόµενο που γιορτάζει τη ζωή, συµπληρώνει τα ευχάριστα γεγονότα στη ζωή των ντόπιων νοικοκυριών αλλά είναι επίσης ο πιο συνηθισµένος τρόπος υποδοχής των επισκεπτών.

Η ρακή µπορεί να γίνει από πολλά είδη φρούτων, αλλά τα πιο δηµοφιλή είναι τα δαµάσκηνα, τα αχλάδια, τα σταφύλια και τα µήλα. Λόγω του κλίµατος, στο νότιο τµήµα της Σερβικής Δηµοκρατίας ευδοκιµεί η καλλιέργεια ευγενών ποικιλιών σταφυλιών και η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Το «Vranac» της Ερζεγοβίνης είναι από µια ποικιλία σταφυλιού που έχει εξηµερωθεί στην περιοχή Τρέµπινιε. Θα βρείτε αυτό το κρασί µε χρώµα ρουµπινί σε όλες της κάβες ποτών.

Για τους λάτρεις των λευκών κρασιών, η «Zilavka» είναι η καλύτερη επιλογή. Δεν είναι µόνο τα νότια µέρη που είναι γνωστά για το κρασί. Σήµερα, τα βόρεια τµήµατα της Σερβικής Δηµοκρατίας, χάρη στο ευχάριστο κλίµα και τους καλλιεργηµένους λόφους της, αποτελούν µέρος του «δρόµου του κρασιού» των Βαλκανίων και µέρος της µοναδικής ταυτότητας της Σερβικής Δηµοκρατίας µε τοπικές αναγνωρισµένες παραγωγές Chardonnay, Pinot Blanc και Cabernet Sauvignon.

Tors
Rakija

Τουριστικoς Οργανισμoς της
Σερβικhς Δημοκρατiας

Map

Bana Milosavljevića 8
78000 Banja Luka
Republic of Srpska
Bosnia and Hercegovina

Ακολουθhστε μας στο

Close