Preloader
Play

Αναπαραγωγh βiντεο

Πολιτισµoς

Η Σερβική Δηµοκρατία διαθέτει µια πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονοµιά, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήµατα δείχνουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε στην παλαιολιθική εποχή. Η ταραγµένη ιστορία της περιοχής, περιοχή η οποία έλκυε κατά καιρούς εισβολείς από διαφορετικούς πολιτισµούς, έχει αφήσει ένα µείγµα επιρροών που µαζί µε τις παραδόσεις και τις θρησκείες των εθνικοτήτων µας, έχουν δηµιουργήσει την σηµερινή πολιτιστική προοπτική του τόπου αυτού. Η ισχυρή επιρροή της Ρωµαϊκής, Οθωµανικής και Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας που είναι συνυφασµένες µε την παράδοση του λαού µας, µας δίνει ένα µοναδικό υπόβαθρο, το οποίο αποτελεί έναυσµα για ένα ταξίδι στο χρόνο ...

Culture

Ταξiδι στο Χρoνο

Ερείπια νεολιθικών οικισµών, σηµάδια ζωής στις σπηλιές, οχυρώσεις, φρούρια, επιτύµβιες στήλες και άλλα µνηµεία θα σας οδηγήσουν σε µια µαγευτική αναδροµή στο παρελθόν.

Το Municipium Malvesiatum (4ος αιώνας µ.Χ.), το κεντρικό αυτοκρατορικό παλάτι του και µια ρουστίκ βίλα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Skelane κοντά στη Σρεµπρένιτσα το 2008, µαρτυρούν για τη ζωή στην αρχαιότητα. Οι πόλεις της Σερβικής Δηµοκρατίας: Μπάνια Λούκα, Ντόµποϊ, Τρέµπινιε, Ζβόρνικ υπερηφανεύονται για τα οχυρά τους, των οποίων τα θεµέλια µπορούν να σας φέρουν πίσω στην εποχή των ιπποτών και των πριγκιπισσών, αλλά και σε ακόµη παλαιότερες εποχές.

Οι πανέµορφες µεσαιωνικές επιτύµβιες στήλες, που βρίσκονται σε όλη τη Σερβική Δηµοκρατία, δίνουν τη σφραγίδα της µοναδικότητας του πολιτισµού αυτών των περιοχών.

Μόνιµες πέτρινες γέφυρες, η Γέφυρα στο Zepa στη Ρόγκατιτσα, η γέφυρα του Arslanagic (Perovic) στο Τρέµπινιε και η «Ovciji brod / Βάρκα των προβάτων» στο Νεβέσινιε, του 16ου αιώνα, είναι πιστοί φύλακες της προηγούµενης ζωής σε αυτά τα µέρη.

Sutjeska Sutjeska
Sutjeska
Mountains Sutjeska
Sutjeska

Θρησκευτικoς Τουρισµoς

Εδώ βρίσκεται το σηµείο όπου η Ανατολή και η Δύση συναντιούνται, και ένας τόπος όπου µπορείτε να ανακαλύψετε όλες τις γέφυρες που συνδέουν διαφορετικούς πολιτισµούς και θρησκείες.

Ο πλούτος των θρησκευτικών ναών όλων των θρησκειών εξηγεί την µοναδικότητα του πολιτισµού που προέκυψε από την ποικιλοµορφία.

Απολαύστε την ειρήνη και την ικανοποίηση σε ορθόδοξα µοναστήρια και εκκλησίες σε όλη τη Σερβική Δηµοκρατία. Στα µεσαιωνικά µοναστήρια της Ερζεγοβίνης: Tvrdos (4ος-6ος αιώνας), Dobricevo (13ος αιώνας), Duzi (16ος-17ος αιώνας) και Petropavlov (4ος-6ος αιώνας), µπορείτε να νιώσετε το ιδιαίτερο πνεύµα των προηγούµενων αιώνων που συναντά την ανάγκη για την εσωτερική γαλήνη του σύγχρονου ανθρώπου.

Εξοικειωθείτε µε τον Εβραϊκό Πολιτισµό, επισκεπτόµενοι το Σπίτι της Ειρήνης «Beit Shalom» στο Ντόµποϊ και το Εβραϊκό Πολιτιστικό Κέντρο «Arie Livne» µε τη Συναγωγή «Ilona Weiss» στη Μπάνια Λούκα.

Η Μονή της «Marija Zvijezda / Παναγία των Αστεριών» - που βρίσκεται κατά µήκος της ακτής του Vrbas προσφέρει ένα µοναδικό αίσθηµα οµορφιάς και οι ιδρυτές της οι Καθολικοί µοναχοί του τάγµατος των Τραπιστών (Trappists) θεωρούνται η κινητήρια δύναµη της βιοµηχανικής ανάπτυξης της Μπάνια Λούκα. Το τυρί Trapist, ο υδροηλεκτρικός σταθµός, το ζυθοποιείο, η γέφυρα πάνω από το Vrbas, το πρώτο νοσοκοµείο, το ίδρυµα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, τα δηµοτικά και βιοτεχνικά σχολεία είναι αυτά που θα κάνουν τους κατοίκους της Μπάνια Λούκα να θυµούνται πάντοτε τους µοναχούς του µοναστηριού.

Το τζαµί Ferhadija, το οποίο χτίστηκε το 1579, αποκαταστάθηκε και είναι ένα από τα πιο πολύτιµα πολιτιστικά και ιστορικά µνηµεία της ανατολικής αρχιτεκτονικής της Β-Ε και χτίστηκε ακλουθώντας το πνεύµα της σχολής του διάσηµου Τούρκου αρχιτέκτονα Σινάν.

Εθνο-χωριa

Αν είστε συνεπαρµένοι µε τις παλιές εποχές και θέλετε να µάθετε πώς ζούσαν οι πρόγονοί µας, επισκεφθείτε ένα από τα εθνο-χωριά της Σερβικής Δηµοκρατίας.

Στο εθνο-χωριό Stanisici κοντά στη Μπιέλινα, αισθανθείτε το πνεύµα του χθες και τουλάχιστον εν συντοµία µάθετε για τη σεµνότητα και την οµορφιά της ζωής των παππούδων µας. Η πνευµατική ζωή του χωριού οργανώνεται γύρω από ένα µοναστήρι αφιερωµένο στον Άγιο Νικόλαο. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας µε µερικές από τις δραστηριότητες που προσφέρονται: µάθετε ιππασία, απολαύστε µια βόλτα µε καρότσα στη πεδιάδα του Sember ή µια βόλτα µε τραινάκι µέσα στο παραδοσιακό χωριό, αθληθείτε σε αθλητικές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια αναζωογονηθείτε σε ένα από τα εστιατόρια δοκιµάζοντας την παραδοσιακή κουζίνα. Περισσότερα για: www.etno-selo.com

Το εθνο-χωριό Kotromanicevo βρίσκεται µεταξύ του Ντόµποϊ και της Ντέρβεντα, και η δηµιουργία του εµπνεύστηκε από τους µεσαιωνικούς βασιλιάδες της Βοσνίας και τον τρόπο ζωής τους. Είναι γνωστό για την παρθένα φύση και την αρχαία αρχιτεκτονική. Αν είστε λάτρεις των συναρπαστικών ιπποτικών αγώνων, τότε βρήκατε το µέρος της αρεσκείας σας, καθώς προσφέρει πραγµατικά τουρνουά ιπποτών µε παραδοσιακό δείπνο και µουσική. Περισσότερα για: www.kotromanicevo.com

Απολαύστε τη φιλοξενία των ντόπιων στο εθνο-χωριό Ljubacke Doline της κοιλάδας Ljubac κοντά στη Μπάνια Λούκα. Αυτό το αξιόλογο συγκρότηµα 30 αυθεντικών κτισµάτων είναι ένα είδος υπαίθριου µουσείου. Εδώ θα απολαύσετε την πιο όµορφη θέα του φαραγγιού του ποταµού Vrbas, στη τοποθεσία «Tijesno / Στενό». Περισσότερα για: etno-muzej.com

Tara Sutjeska
Sutjeska

Κληρονοµιa της UNESCO

Το αληθινό αριστούργηµα όλων των εποχών, η γέφυρα του Βίσεγκραντ στο Δρίνα, δωρεά του µεγάλου Τούρκου βεζίρη Σοκολού Μεχµέτ Πασά, που την έκτισε στην ιδιαίτερη αυτή πατρίδα του το 1571. Η γέφυρα του Βίσεγκραντ βρίσκεται στον κατάλογο της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO από το 2007.

Οι όµορφες µεσαιωνικές επιτύµβιες στήλες, που βρίσκονται σε όλη τη Σερβική Δηµοκρατία, δίνουν τη σφραγίδα της µοναδικότητας του πολιτισµού αυτών των περιοχών, περιλήφθηκαν δε στον Κατάλογο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO το 2016.

Το «Zmijanjski vez / Κέντηµα φιδιών» θεωρείται το παλαιότερο κεντητό στο χέρι στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα γνωστό για την τεχνική της σταυροβελονιάς και το µοναδικό σκούρο µπλε χρώµα. Περιλήφθηκε στον κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO το 2014.

Το «Μάζεµα του αγαποβοτάνου στο Ozren» είναι το έθιµο της συλλογής αυτού του σπάνιου φαρµακευτικού φυτού (lat. teucrium montanum), που περιλήφθηκε στον κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO το 2018.

Krupa na vrbasu
Sutjeska

Τουριστικoς Οργανισμoς της
Σερβικhς Δημοκρατiας

Map

Bana Milosavljevića 8
78000 Banja Luka
Republic of Srpska
Bosnia and Hercegovina

Ακολουθhστε μας στο

Close