Preloader
Play

Αναπαραγωγh βiντεο

Φyση

Η χώρα της Σερβικής Δηµοκρατίας είναι ένας τόπος µε ψηλά βουνά, κοιλάδες, κρυστάλλινα ποτάµια και αρχαία δάση. Φωλιασµένη στην καρδιά της κεντρικής οροσειράς των Δειναρικών Άλπεων, αυτή η µικρή χώρα είναι ένας φυσικός παράδεισος. Είναι µια ανέγγιχτη γωνιά του κόσµου που θα αναζωογονήσει όλες τις αισθήσεις σας και θα σας κάνει να επανασυνδεθείτε µε τη φύση. Βρείτε την εσωτερική σας ειρήνη στη σιωπή των επιβλητικών βουνών, πιείτε από τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης και απολαύστε κάθε στιγµή που θα περάσατε σε αυτή την απίστευτη φύση.

Nature

Εθνικa Πaρκα

Αν και είναι µια µικρή χώρα, η Σερβική Δηµοκρατία είναι πολύ περήφανη που έχει τρία αναµφισβήτητα συναρπαστικά Εθνικά Πάρκα.

Το Εθνικό Πάρκο Sutjeska προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσµο µε τη µοναδικότητα και την οµορφιά του. Η Sutjeska χαρακτηρίστηκε εθνικό πάρκο το 1962, και η ιδιαίτερη σηµασία του έγκειται στο γεγονός ότι εντός αυτού απλώνεται και διατηρεί την κατοικία της η Perucica, ένα από τα τελευταία τροπικά δάση που έχουν αποµείνει στην Ευρώπη. Το πάρκο αυτό περικλείεται από την ψηλότερη κορυφή Maglic (2386 µ.), τα βουνά Volujak και Zelengora και απίστευτες παγετώδεις λίµνες. Ο καταρράκτης του Skakavac ρίχνει τα νερά του από ύψος άνω των 70 µέτρων. Περισσότερα για: www.npsutjeska.info

Το Εθνικό Πάρκο Kozara ονοµάζεται επίσης «Πράσινη οµορφιά» και το 1967 κηρύχθηκε Εθνικός Δρυµός. Αν ψάχνετε για ηρεµία και γαλήνη, θα τις βρείτε εκεί, εξερευνώντας µοναδικούς τύπους χλωρίδας, πανίδας, καθώς και ορεινές πηγές, πυκνές δασικές εκτάσεις και πανέµορφα τοπία. Περισσότερα για: www.npkozara.com

Το Εθνικό Πάρκο Drina έχει ανεκτίµητη φυσική αξία, η κοιλάδα του φαραγγιού-χαράδρας του ποταµού Drina και των παραποτάµων του είναι ένας οικότοπος για πολλά ενδηµικά είδη φυτών και ζώων.

Sutjeska Sutjeska
Sutjeska
Mountains Sutjeska
Zelengora

Βουνa

Επιβλητικά και δυνατά, ιδιαίτερα και µοναδικά. Τα βουνά της Σερβικής Δηµοκρατίας αφήνουν κάθε επισκέπτη άφωνο. Με τα υπέροχα σχήµατα και τη δοµή τους, µας λένε τη δική τους ιστορία, από τη γέννησή τους από τη Μητέρα Φύση.

Εντός του Εθνικού Πάρκου Sutjeska, το όρος Maglic είναι η υψηλότερη κορυφή στη χώρα και µια πραγµατική πρόκληση για τους ορειβάτες. Η Zelengora θεωρείται ένα από τα ωραιότερα βουνά της χώρας, χάρη στις πολυάριθµες πηγές της µε τα πεντακάθαρα κρύα νερά, τους χειµάρρους, τα ποτάµια και τις λίµνες της.

Ιδανική για χειµερινά σπορ, η Jahorina είναι ένα από τα πολυτιµότερα µαργαριτάρια της χώρας. Τα ολυµπιακά µονοπάτια είναι απαιτητικά και προκλητικά ακόµη και για τους πιο φιλόδοξους επαγγελµατίες, αλλά αυτός είναι ένας µόνο λόγος για τον οποίο πρέπει να παραδοθείτε στη µαγεία του όρους Jahorina.

Το όρος Ozren βρίσκεται στο βόρειο τµήµα της Σερβικής Δηµοκρατίας και είναι η ιδανική τοποθεσία για πτήσεις µε αλεξίπτωτο πλαγιάς. Απολαύστε τις µυρωδιές της οξιάς, της πεύκης και της βελανιδιάς µε θέα τις ατέλειωτες εκτάσεις και υπό τον ήχο των χειµάρρων, των ορεινών υδάτων και των πηγών.

Ποτaµια

Η Tara, το «κόσµηµα της Ευρώπης», είναι ένα άγριο τυρκουάζ-µπλε ορεινό ποτάµι που πηγάζει από το γειτονικό Μαυροβούνιο.

Μία αρχαία διάβρωση δηµιούργησε ένα φαράγγι µήκους 82 χλµ. και ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον που προσφέρει την ευκαιρία για ατέλειωτη εξερεύνηση του ποταµού Tara. Η Tara εκβάλλει στον ποταµό Drina, ένα άλλο αριστούργηµα της φύσης, γνωστό ειδικά για το βαθύ φαράγγι του και το πράσινο, κρυστάλλινο και καθαρό νερό του. Η βαρκάδα ή το ράφτινγκ κατά µήκους του απρόβλεπτου ποταµού Drina είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε όλα όσα έχει να προσφέρει ο ποταµός αυτός.

Ο ποταµός Una µε τους παραποτάµους του είναι ένα πραγµατικό µαργαριτάρι και ένα σύµβολο του καθαρού πόσιµου νερού, µε καταρράκτες, νησίδες και πλούσια πανίδα.

Στον δήµο Σίποβο, υπάρχει ο ποταµός Janj, διάσηµος για τη νησώδη περιοχή «Janjske Otoke», η οποία αποτελείται από αµέτρητους βαθµιδωτούς καταρράκτες, νησίδες, τέλµατα και ορµητικές υδάτινες δύνες.

Επίσης, στην περιοχή Σίποβο, εµφανίζονται τρεις πηγές που σχηµατίζουν τον ποταµό Pliva, έναν από τους µεγαλύτερους πόρους πόσιµου νερού στην Ευρώπη.

Tara Sutjeska
Tara
Alagovac Sutjeska
Alagovac

Λiµνες

Ιδιαίτερα γοητευτικό είναι το βουνό της Zelengora, η ιδιαιτερότητα του οποίου αντανακλάται στα «Ορεινά Μάτια» - τις παγετώδεις λίµνες, που βρίσκονται σε αυτή την ορεινή οµορφιά.

Η µαγική εικόνα της λίµνης Orlovac, περιτριγυρισµένη µε υπέροχα βουνά και άγρια φύση, είναι σίγουρα ένα θέαµα που δεν µπορείτε να το απολαύσετε στην καθηµερινότητα.

Η λίµνη Bilec στον ποταµό Trebisnjica κοντά στη Μπίλετσα παρουσιάζει τη µεγαλύτερη τεχνητή δεξαµενή νερού στα Βαλκάνια. Στο βάθος της λίµνης υπάρχει ένα εγκαταλελειµµένο χωριό που εκκενώθηκε κατά την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθµού.

Η λίµνη Alagovac είναι µια τεχνητή λίµνη κοντά στο Νεβέσινιε και η µεγαλύτερη λίµνη στην κοιλάδα του Νεβέσινιε. Η λίµνη Zvornik στον Drina είναι κατάλληλη για καγιάκ, κανό, βαρκάδα µε παραδοσιακά σκάφη, ψάρεµα, κολύµπι και χαλάρωση.

Η λίµνη Perucac είναι µια από τις σηµαντικότερες δεξαµενές νερού στην περιοχή. Το ράφτινγκ καθ ‘όλο το µήκος της είναι µια ιδιαίτερη εµπειρία για τους τουρίστες που µπορούν να απολαύσουν την θέα των εκπληκτικών τοπίων, την άγρια πανίδα, τη Σερβική ελάτη (Picea omorika) και άλλα ενδηµικά είδη.

Η λίµνη Balkana, ένα τουριστικό κέντρο αναψυχής µε τις δύο οβάλ λίµνες, βρίσκεται στην καρδιά του βουνού Lisina και προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η µικρή λίµνη είναι κατάλληλη για κολύµπι, ενώ η µεγάλη είναι πλούσια σε διάφορα είδη ψαριών.

Εκδρομeς

Οι καταρράκτες Κρούπα στο Βρµπας, βρίσκονται 25 χιλιόµετρα νότια της Μπάνια Λούκα στο σηµείο όπου ο ποταµός Vrbas εγκαταλείπει το φαράγγι και εισέρχεται στη πεδιάδα της Κρούπα. Είναι ένα µικρό µέρος ιδανικό για να ξεφύγετε από τον θόρυβο της πόλης, το οποίο είναι διακοσµηµένο µε καταρράκτες, µύλους και πηγές νερού. Αυτός ο χώρος είναι επίσης γνωστός για το µοναστήρι του 13ου αιώνα και τη µεσαιωνική πόλη Greben, η οποία είναι επίσης ιστορικά σηµαντική τοποθεσία.

Η νησώδης περιοχή Janj είναι µια άλλη, πραγµατικά ξεχωριστή τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης του Σίποβο, και βρίσκεται 4 χλµ. κάτω από την πηγή του ποταµού Janj, σε ύψος 550 µέτρων. Πολλοί µικροί βαθµιδωτοί καταρράκτες που σχηµατίζονται από τον ποταµό Janj δηµιουργούν µια αξέχαστη εικόνα για κάθε επισκέπτη.

Το Zelenkovac είναι ένα θέρετρο που βρίσκεται περίπου 70 χλµ. νοτιοδυτικά της Μπάνια Λούκα. Υπήρχαν αρκετοί νερόµυλοι στον ποταµό, ενώ ένας από αυτούς επεκτάθηκε και µετατράπηκε σε καλλιτεχνικό εργαστήρι και υπόκειται σε καθεστώς οικολογικής ζώνης.

Krupa na vrbasu Sutjeska
Krupa na Vrbasu
Banja Vrucica Sutjeska
Vrucica

Λουτρa

Τα Λουτρά θεωρούνται δώρο της φύσης, έχουν χρησιµοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους και είναι µια από τις παλαιότερες ανθρώπινες πρακτικές όσον αφορά την υγεία. Η δυνατότητα συνδυασµού φύσης και υγείας στην περιοχή της σηµερινής Σερβικής Δηµοκρατίας παρατηρήθηκε ήδη από τους αρχαίους Ρωµαίους και Βυζαντινούς.

Το ιαµατικό µεταλλικό νερό από τα Λουτρά Laktasi είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τις θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία, για τις οποίες υπάρχουν και απτές αποδείξεις. Απολαύστε αυτό το θεραπευτικό νερό, είτε σε εξωτερική είτε εσωτερική πισίνα µε διάφορες ανέσεις. www.termelaktasi.com

Το συγκρότηµα Λουτρών Slatina βρίσκεται 12 χλµ νοτιοανατολικά της Μπάνια Λούκα και αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα του Ινστιτούτου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του «Dr. Miroslav Zotovic». Ο φρέσκος αέρας, τα όµορφα δάση και η ποικιλία της πανίδας σε συνδυασµό µε τις ιαµατικές πηγές θερµού µεταλλικού νερού µε µέγιστη θερµοκρασία 42 βαθµών είναι ιδανική ευκαιρία για να χαλαρώσετε το σώµα και το πνεύµα σας. www.zotovicbl.com

Τα Λουτρά Kulasi απέχουν 14 χλµ. από το Πρνιάβορ, στεγασµένα στους πρόποδες του βουνού Ljubic. Αυτά τα Λουτρά είναι χτισµένα κοντά σε µια θερµή πηγή εξαιρετικού ιαµατικού και µοναδικού, πολύ αλκαλικού, ολιγο-σουλφιδικού υποθερµικού νερού. Τα Λουτρά Kulasi είναι µία από τις έξι ιαµατικές πηγές αυτού του τύπου µεταλλικού νερού στον κόσµο. Αυτό το ιαµατικό νερό έχει θεραπευτική δράση σε πολλές παθήσεις, από νεφρικές έως δερµατικές. www.banjakulasi.com

Τα Λουτρά Vrucica βρίσκονται κοντά στο Τέσλιτς και είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα υγείας, συνεδριάσεων, ευεξίας και τουρισµού στην περιοχή. Με 4 ξενοδοχεία συνολικής χωρητικότητας 1000 κλινών, κέντρο ευεξίας, αίθουσες συνεδρίων, γήπεδα τένις, µπάσκετ και ποδοσφαίρου, όµορφα διαµορφωµένα πάρκα, µονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, αυτό το κέντρο υγείας και τουρισµού προσφέρει πολλές επιλογές για ξεκούραση, υγεία, αναψυχή και διασκέδαση. Το θερµικό µεταλλικό νερό του Vrucica είναι γνωστό για τη θεραπευτική του ιδιότητα σε καρδιαγγειακές, ρευµατολογικές και νευρολογικές παθήσεις. www.banja-vrucica.com

Σπhλαια

Τα σπήλαια είναι τα πιο όµορφα µαργαριτάρια της φύσης και ίσως από τα λιγότερο εξερευνηµένα.

Το σπήλαιο Orlovac βρίσκεται κοντά στο Πάλε και είναι ένα φυσικό µνηµείο µοναδικό για το διάκοσµό του. Πρόκειται για µία από τις πρώτες σπηλιές που έχουν εξερευνηθεί στη χώρα µε περισσότερα από 2500 µ. εξερευνηµένων διαδρόµων, ενώ οι επισκέψιµοι διάδροµοι έχουν µήκος 566 µ. Αυτό το σπήλαιο αποτέλεσε επίσης την κατοικία της Αρκούδας των Σπηλαίων, της οποίας τα οστά βρέθηκαν εδώ.

Το σπήλαιο του Παύλου βρίσκεται µόλις 2χλµ από τη Μονή Πέτρου και Παύλου και είναι χαρακτηριστικό λόγω του εσωτερικού του χώρου, ο οποίος είναι πλούσιος σε µοναδικούς πυλώνες και διακοσµητικό υλικό σπηλαίων. Μία µικρή µαγική λίµνη είναι κρυµµένη µέσα στο εσωτερικό του, ενώ σύµφωνα µε την παράδοση το σπήλαιο επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος εκεί µέσα βάφτισε το τοπικό πληθυσµό. Το σπήλαιο Rastusa κοντά στο Τέσλιτς είναι γνωστό για την γοητεία και τη µοναδικότητά του.

Orlovaca Sutjeska
Orlovaca

Τουριστικoς Οργανισμoς της
Σερβικhς Δημοκρατiας

Map

Bana Milosavljevića 8
78000 Banja Luka
Republic of Srpska
Bosnia and Hercegovina

Ακολουθhστε μας στο

Close